Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Το κρυφτούλι…




Ο Ευτύχης Φραντζεσκάκης είναι παιδίατρος. Λέει πως όταν πρέπει παίρνουμε βιταμίνες και δε θέλει να πονάει τα παιδάκια. Έχει βρει κι ένα κόλπο για όταν πρέπει να κάνουν ένεση. Λέει να ξαπλώσουν μπρούμυτα και να πουν ένα τραγουδάκι: «Τζένη Καρέζη ,Κώστας Κακαβάς, Αλίκη Βουγιουκλάκη, φτου και τα φυλάς». Ναι! Σα να παίζουν κρυφτούλι. Η Ναταλία, στο ρε, της Καρέζη, βάζει κάτι κλάματα, σαν αυτά, που έβαζε η Λόλα, όταν έκανε ουα, ουα,ουά, και η μικρή Ελένη, που κάθεται και κλαίει, όταν δεν την παίζουνε οι φιλενάδες της.
Και μετά, και μετά, ο Ευτύχης, που δεν του πήγαινε κι η καρδιά στο κάτω-κάτω να ακούει παιδάκια να κλαίνε, έδινε το μαλακό αρκουδάκι με τη φωτιζόμενη μύτη σαν τα χριστουγεννιάτικα ταρανδάκια που νανούριζαν μωράκια με γλυκές μελωδίες κλασικής μουσικής, έβαζε τσιρότο με τα θαντερκατς για να νιώθεις και λίγο μαχήτρια και ξεχνούσες  το μικρό κόκκινο ρολογάκι που φούσκωνε σα μικρή ανάποδη καρδούλα στον ποπό σα να σου προσγειώνουν εκεί ένα μικρούλι ελικοπτεράκι βζουμ,βζουμ… που σχηματίζει ένα κόκκινο-κόκκινο μηλαράκι.
Δουλεύω δύο χρόνια γραμματεία στο χαρούμενο αυτό ιατρείο και βλέπω πολλά παιδάκια να έρχονται, πότε μεαγχωμένες, πότε με αντιδραστικές και πότε με ανυποψίαστες φατσούλες. Στην αίθουσα αναμονής, παίζουν τετρις και διαβάζουν Μικρα Τερατάκια κι εγώ τους λέω για τη μάγισσα που το σκουπόξυλό της είχε φωτάκια για να είναι και χριστουγεννιάτικο.
Αν με βοηθήσεις να αντέξω, θα σου μάθω να αντέχεις, να μπορείς.Έτσι λέει ο γιατρός.
Κι επίσης λέει  πως αν πρέπει να μασήσεις κάτι, μασάς σοκολάτα και όχι τα λόγια σου.
Και χαμογελάς.
Για τα όνειρα και για τα παραμύθια…
Για τη Νέα Υόρκη, την Αθήνα, τη Μυτιλήνη, τη Σαντορίνη, την Ελλάδα.
Αντε, λίγο και για το Μεσολόγγι και το «ωρέ,δεν ήταν έτσι» και το  «ωρέ,έτσι ήτανε».
Και για το μικρό Αγρινιάκι.
Για την αγάπη που είναι στον αέρα και ξεκινάει από τα τριανταφυλλάκια που μας μαθαίνουνε να φυτεύουμε στην καρδιά μας, όσοι αγαπάμε.
Αυτά, Σουπίτσες μου.
Το κορίτσι με τα πολλά «λα».

Ελίζα
Μαρία Σχίζα
Φωτογραφία: Υακίνθη Παπαδοπούλου-προσωπικό αρχείο.
Μουσική: Μάνος Ψιστάκης-συμμετέχει η Χριστίνα Ράλλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου